Kilo verme sonrası sarkma problemlerine yönelik uygulamalar nelerdir?

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Prof. Dr. Özgür Pilancı, fazla kilo verme sonrası görülen sarkma durumu için yapılabilecekleri sizler için derledi.

Kilo verme sonrası sarkma problemlerine yönelik uygulamalar nelerdir?
  • Manşet
  • 12/07/2022 10:01
  • Kilo verme sonrası sarkma problemlerine yönelik uygulamalar nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 277
  • A+
    A-

REKLAM ALANI

Sarkma probleminde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunları vücudun bölgelerine göre incelediğimizde:

Karın sarkmasına yönelik işlemler

Ani kilo değişiklikleri, hamilelik sırasında aşırı kilo alımı ve çoğul gebelikler, karın sarkmasına neden olabilir. Bu sorunların neden olduğu sarkık veya aşırı karın görünümünden karın germe ile kurtulabilirsiniz. Abdominoplasti, karın bölgesindeki fazla yağ dokusunun çıkarılmasıdır. Bu işlem sayesinde düz, sıkı bir karına sahip olabilirsiniz.

Tüm karın germe yöntemi, üst ve alt karın için tercih edilen yöntemdir. Hamilelik sonrası rahatsızlık veya aşırı kilo kaybı yaşayan kişiler için çok uygundur. Aynı zamanda diyet ve egzersizle karın bölgesi ile baş edemeyen kişiler de bu yöntemi tercih edebilirler. Doğum yapmayı düşünen veya kilo verebilecek kişiler için ameliyatın ertelenmesi gerekebilir.

Mini karın germe yöntemi; göbek deliği altında sarkma sorunu yaşayan kişiler için uygundur. Bu yöntemde daha kısa bir kesi tercih edilir. Bikini bölgesinden cerrahi kesi yapılır. Operasyon, orta ve alt karın bölgesindeki fazla görünen bölüm gerdirilerek yapılır. Fazla kilolu kişilere bu yöntemi uygulayabilmeleri için ameliyat öncesi kilo vermeleri gerekmektedir. Herhangi bir kilo verme yöntemi ve ameliyatı olmadığı için kişilerin ameliyattan sonra kendilerini kontrol etmeleri gerekmektedir.

İşlem süresi yaklaşık 3-4 saat arasında değişmektedir. Ameliyattan sonra 1 gün hastanede kalınması gerekir. Korseler doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Ameliyattan 10 gün sonra hasta kontrollü bir şekilde günlük hayatına dönebilir.

Göğüs sarkmasına yönelik işlemler

Yumuşak dokular göğüs bölgesini oluşturur. Meme dokusu ile meme arasında düz ve canlı ipliksi bir yapıdır. Yaşlandıkça cilt ve göğüsler arasındaki bağlantı gevşemeye başlar ve sarktıkça gevşemeye devam eder. Fizyolojik olaylar zamanla sarkmanın önünü açar. Meme sarkmasında kişinin ihtiyacına göre büyütme, küçültme ve dikleştirme işlemleri yapılabilir. Tercih edilen büyütme ya da küçültme işlemiyle kombine olarak dikleştirme işlemi bir arada yapılabilir.

Emzirme veya yaşlanmaya bağlı olarak hacim ve dolgunluk kaybı olabilir

Hacim ve dolgunluk şikayetlerinde meme büyütme tercih edilir. Ameliyat öncesi kişinin istekleri ve vücut yapısı çok önemlidir. Ameliyattan önce meme büyüklüğü, meme şekli, büyüklüğü ve cilt yapısı analiz edilmelidir. Ameliyatta kullanılan protez yapışkan silikondan yapılmıştır ve ömür boyu dayanabilir. Penetran bir yaralanmada protez zarar görse bile jel hiçbir şekilde dışarı akmayacaktır. Seçilecek protez hastanın boyuna göre belirlenmelidir. En bilinen protez şekilleri yuvarlak ve gözyaşı damlasıdır.

Göğüslerin küçültülmesi hastanın ideal boyutuna göre şekillendirilmesi işlemidir

Göğüsler rahatsız edici bir düzeyde büyüdüğü ya da sağlık açısından kişiye rahatsızlık verdiği zamanlarda tercih edilir. Bu cerrahi işlem sonucunda hastanın boyun, sırt ve belindeki ağrılar giderilir. Fıtık sorunu giderilir ve kişinin duruşu düzeltilir. Meme altında oluşan pişik, mantar ve egzama sorunları ortadan kalkar.

Genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak da zamanla göğüsler sarkabilir. Ortaya çıkan sarkık göğüsler, omuz ve bel ağrısı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yerçekimi, artan yaş, sık kilo alıp verme, doğum ve emzirme, yanlış sutyen kullanımı sarkmanın başlıca nedenleridir. Meme derisindeki elastikiyet kaybı sarkmaya neden olabilir. Elastikiyetini kaybetmiş meme dokusu ağırlaşarak sarkmaya neden olur.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kilo verme sonrası kişilerin vücutlarında büyük değişiklikler görülmektedir. Bu değişikleri olumluya çevirmek için uzman hekim eşliğinde cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Tedavi sürecine başlanırken kişinin istek ve ihtiyaçlarına göre uygun ve ideal yöntemler belirlenmelidir. Bu yöntemler belirlenirken sürecin detaylıca planlanması gerekir. Doğru zamanlama ile daha etkili sonuçlar elde edilebilir. Kişinin ameliyat önce beslenme düzeninde yapacağı değişiklik, vücutta bulunan toksik maddeleri atması iyileşme sürecini kolaylaştıracaktır.
Sarkma problemine yönelik yapılacak işlemler tüm vücuda etki edeceği için tüm süreç alanında uzman ve deneyim sahibi hekimler ile planlanmalıdır.

Bunların yanında en sık kilo verme sonrası sorunlardan biri de kollarda ve uylukta meydana gelen sarkmalardır. Bu bölgelere yönelik fazla derinin çıkarılarak doğal ve güzel bir kontur verme için bazen liposuction ile de desteklenen yöntemler uygulanabilmektedir.

Okunma Sayısı: 176

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ